Vackra ”Kie” lever än och har k-märkts av Sjöhistoriska

Vi fick en glad nyhet häromdagen om vår modell Monark Crescent 47 som Harry Becker konstruerade på 60-talet. Flera av våra båtar ger förnöjsamma turer än idag, och en av dessa är Magnus Örnfeldts ”Kie”, som tilldelats K-märkning och fått välförtjänst uppmärksamhet i GP, då den numera lever ett skönt liv i Mollösund.

Sjöhistoriska museet k-märker fritidsbåtar över hela landet. Den här gången tilldelas tio båtar med hemmahamnar från Piteå i norr till Mollösund på Västkusten utmärkelsen som syftar till att uppmärksamma hur ett viktigt kulturarv hålls flytande – och levande.

Genom märkningen av kulturhistoriskt intressanta fritidsbåtar hoppas museet att detta kulturarv, som ofta tas för givet, ska uppmärksammas. Syftet är att öka kunskapen och intresset för att på så sätt ge bättre förutsättningar för både bevarande och brukande.

– De gamla välskötta fritidsbåtarna är ett kulturarv som fortfarande används och finns spritt över hela landet. Därför vill vi uppmärksamma dem och deras ägare. De här båtägarna satsar både tid och pengar på båtar som vi andra kan se till sjöss och vid bryggor, säger Mats Djurberg museichef på Sjöhistoriska museet.

Kie, som i grunden är en glasfiberkonstruktion som alla våra modeller har inredning av mahognyträ, och får därför ofta komplimanger när den lägger till vid hamn.

– Den är byggd väldigt fint och är i bra kondition trots att den är så gammal, så något som är speciellt kul är när folk kommer fram och ger den beröm, säger Magnus Örnfeldt i en intervju i GP nyligen.

Vi vill gärna sända en glad hälsning till Magnus Örnfeldt och gratulera till hans fina insatser att hålla ”Kie” i bästa form. Samtidigt vill vi passa på att önska honom och alla andra Crescent/Monark/Cremo-ägare idag en riktigt skön sommar och midsommar!

(Privat bild)

Mer om ”Kie”, från Sjöhistoriskas pressmeddelande:

Motorbåten Kie är en Monark Crescent 47 konstruerad av Harry Becker och byggd 1963. Under de senaste knappt 50 åren har den tillhört en och samma familj. Båten kan ses som en moderniserad form av campingbåt där skrovet gjordes i glasfiberarmerad plast. Kie är 4,6 meter lång och 1,8 meter bred. Det synliga trä som finns i rutramar, lister och säten är tillverkat i mahogny. Kie har genom åren funnits både i Nyköping och de senaste 25 åren i Mollösund (Orust) på Västkusten. Båten har kvar sin karaktär sedan den byggdes även om vissa detaljer ändrats genom åren, t ex pulpit som tillkom för 20 år sedan. Hemmahamn: Mollösund (Orust kommun)

Hämtat från Sjöhistoriska Muséets pressmeddelande, 7 juni 2022
Privat bild, Pressbild Sjöhistoriska