Kreativt återseende för Cremo’s stora legender

NYHET UR CREMO MAGAZIN #1 2022:

Det har nu gått 60 år sedan ingenjören Bernt Sallén och produktdesignern Pelle Petterson träffades för allra första gången. Tillsammans har de ritat och konstruerat många av Cremo’s båtar, som än idag skapar glädje på sjön och ger minnen över generationsgränser. Men idéerna om båtmodeller är inte slut och för en kort tid sedan återförenades legenderna i Varberg.

Männen bakom båtarna. Ingenjören Bernt Sallén och designern Pelle Petterson. På 1950-talet fick svenskarna fler semesterdagar och det gav i sin tur båtbranschen ett rejält uppsving. Fler och fler upptäckte fördelarna med sjölivet. Det var under en mässa i Milano år 1958 och genom en amerikansk bok om hur man plastar båtar, som den båtintresserade ingenjören Bernt Sallén upptäckte potentialen i det som idag är Cremo Boats. Väl hemma i Varberg berättade han för sin arbetsgivare hos cykelfabriken Crescent Monark om sin idé och fick klartecken att göra ett försök att bygga båtar.

– Båten höll riktigt bra tack vare det starka materialet och gick mycket snabbare att tillverka än den traditionella träbåten. Vi bjöd in journalister som fick slå med slägga på båten och bevisa kvaliteten, berättar Bernt som faktiskt fyllde 100 år i januari och är still going strong.

VOLVOS HEMLIGE FORMGIVARE PELLE P
Under tidigt 1960-tal började Crescent Monark att samarbeta med Pelle Petterson, som då hade studerat i USA för att designa motordrivna fordon. Han var även hemlig formgivare till en av Volvos mest kända bilar, P1800. Mest känd var dock Pelle för sin karriär som kappseglare.

– Jag hade turen att kunna förena mitt intresse med min utbildning. På den tiden fick man bekosta sin egen tävlingsbåt, så det blev ett sätt att försörja mig på. Bernt bad mig att skissa på utombordare och på den vägen är det, säger Pelle.

När båtlegenderna under 2021 återförenas var det runt köksbordet hemma hos Bernt, på samma plats som där allt började för mer än 60 år sedan. Bernt visar bilder och gamla affärskontrakt skrivna på baksidan av ett bordsunderlägg. Pelle fyller i med gamla minnen och historier från deras samarbetsår. Men båda kommer snabbt in på idéer om nya båtmodeller.

– Många funktioner och detaljer som Bernt och Pelle ritade lever kvar än idag. Det är fantastiskt att se att båda ännu har idéer och drivkraft om hur båtbranschen kan utvecklas. Genom detta unika möte med legenderna har vi fått med oss flera tankar om hur vi kan bygga klimatsmarta och hållbara båtar i framtiden, avslutar Eva Nicklasson, delägare CREMO Boats.

LÄS HELA DENNA BÅTHISTORIA HÄR!