Så sköter du om din båt!

Glasfiberprodukter håller med rätt omsorg i 30–40 år. Runt om i båthamnarna ligger det många välskötta båtar som poleras inför säsongen, man kan knappt tro hur gamla pärlorna faktiskt är. Glasfiberytan kan rubbas och poleras och för en fin yta så kan man även vaxa den. Om olyckan är framme kan man laga ytan med en gelcoat i rätt nyans. Slagmärken kan lagas med polyester. Var noga med att läsa instruktionerna på förpackningen. Enklast köper du dessa produkter hos en båthandlare. Mer information finns i den instruktionsbok som medföljer din Cremo.

Efter upptagning

Efter upptagning är det bra att tvätta bottnens utsida direkt då alger och smuts lättare släpper då båten är våt. Lämnar man detta blir det väldigt svårt att ta bort dem fram på vårkanten. Oftast räcker det att rengöra med trycktvätt, eller borste och sötvatten. För en extra fin båt rekommenderas förutom schampo även att polering och vaxning. Se efter så att det inte finns slagmärken, dessa lagas enkelt med polyester. Missa inte att smörja gångjärn och andra rörliga delar.

OBS! Torrslipa inte båtbottnen om denna är behandlad med antifouling-färg (sk. ”giftfärg”). Giftfärgen måste avlägsnas genom våtslipning, och slipdammet skall tillvaratagas.

Bottenfärg

Bottenfärgen hjälper till att hålla skrovet rent, vilket minskar både bränsleförbrukningen och friktionen i vattnet. Om din båt behöver ett nytt lager bottenfärg, se till att du följer de regler som gäller i de farvatten där du kör din båt. Tala med din lokala återförsäljare och följ instruktionerna noggrant.

Tågvirke

Det är alltid trevligare med fina tampar. Tvätta dem gör du enkelt i en balja med tvättmedel.

Motor

För motorn, läs instruktionsmanualen för att se till att göra det bästa för just din motor.

Förvaring

Bästa förvaring för båten är under tak, men huvudsaken är att den står skyddad och helst inte direkt på marken. Om utomhus, täck båten för att skydda från vatten, is och snö. Placera kapellet eller täcket så att vatten osv. lätt rinner av.

OBS! Se till att eventuella slangar är tomma inför vattnet så att inget fryser sönder.

Batterier ska hållas rent och torrt för att undvika urladdningar osv. Batterier bör inte lämnas utomhus under vintern.

Inför sjösättning

Om du inte tvättade med schampo efter upptagning i höstas så är det inte fel att göra detta nu. För en extra fin båt rekommenderas förutom schampo även att polering och vaxning. Vaxningen skyddar mot väderpåverkan. Missa inte att smörja gångjärn och andra rörliga delar.

Njut nu av en riktigt fin båt!